Nova kolekcija iz Etno butika Mara – Vilinska priča
31/08/2016

Jedna od najljepših hrvatskih secesijskih zgrada – ona Hrvatskog Državnog Arhiva na Marulićevom trgu u Zagrebu, postala je najljepša pozornica za pričanje priče o susretu starog i novog, tradicije i modernog doba, koju je kolekcijom za ljeto 2016. ispričala dizajnerica Vesna Milković.

Kao što se u Hrvatskom Državnom Arhivu, koji ove godine slavi stotu obljetnicu utemeljenja, čuva povijesna građa od desetog stoljeća do današnjih dana, tako i dizajnerica Vesna Milković čuva etnografsku baštinu i utkaje ju u svoje kolekcije pokazujući kako narodna baština i povijesno naslijeđe itekako imaju mjesto u suvremenom svijetu.

Haljine iz nove kolekcije, u kojima Anita Huđek, članica ansambla Lado, izgleda poput vile iz neke hrvatske legende, izrađene su od ručno tkanog lana  iz jaskanskog kraja starog stotinjak godina. Nježna, raskošna čipka koju dizajnerica s velikom pažnjom i umješnošću kombinira s grubljim lanom, čime postiže neodoljivi spoj romantike i robusnosti, napravljena je spojem suvremene tehnologije i tradicije: čipka se izrađuje pomoću kompjuterskog softvera s motivima po uzoru na one tradicionalne, s nošnji iz Slavonije. Profinjeno raskošni uzorci čipke obrubljeni su zlatnim koncem koji se na lanenoj tkanini prosijava suptilno poput zraka ljetnog sunca na površini mora, a jednostavnim i elegantnim krojevima daje dozu glamura koja ove kreacije čine poželjnim izborom za sve ljetne svečanosti. Modeli s umecima od skaja zlatne boje te obruba od stakalaca namijenjeni su onima koje sanjaju o ‘svojem hrvatskom vjenčanju’, jer će u ovim kreacijama svaka djevojka u jednom od najvažnijih trenutaka u životu zasjati  na posve jedinstven način – u duhu tradicije prilagođene duhu vremena.

Fotografije ljetne kampanje potpisuje Petar Malbaša, zaštitno lice je Anita Huđek, članica ansambla Lado, za čiju frizuru i make up je bio zadužen Beauty centar Sunčica.

Više na:
http://www.index.hr/rouge/clanak/novo-iz-etno-butika-mara-vilinska-prica-dijanerice-vesne-milkovic/910422.aspx
http://she.hr/narodna-bastina-i-povijesno-naslijedje-imaju-mjesto-u-suvremenom-svijetu/

Marija Milković

Marija Milković

Ostale objave