Kolekcija Ljeto 21 – ŠLINGA
12/07/2021

ETNO BUTIK MARA PREDSTAVLJA EKSKLUZIVNU LJETNU KOLEKCIJU ODJEĆE UKRAŠENE ŠLINGOM

Dizajnerice Vesna i Marija Milković kreirale su limitiranu kolekciju od bijelog pamučnog platna ukrašenu tradicionalnim šupljikavim vezom koji je kreacijama dao dozu nosivog glamura!

U moru konfekcijskih haljina, pravo je čudo naći nešto posebno. A haljine brenda Etno butik Mara spoj su suvremenog dizajna, vrhunske izvedbe i ljepote narodne baštine. Dizajnerice Vesna i Marija Milković, majka i kći, koristile su, naime, šlingu, tradicionalnu tehniku veza kojom se dobivaju  šupljikavi uzorci na pamučnom platnu. Ime je ova tehnika dobila po kardinalu Richelieu, ključnoj osobi francuskog dvora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, a u slavonskim se selima održala do danas.

Sama izrada zahtjeva pomnu pripremu i mirnu ruku. Odabrani motiv se prvo precrtava na prozirni papir pa se zatim izbode “fodrukom”. Papir se položi na platno te pospe plavom bojom u prahu koja se kroz rupice preslika na tkanini, i onda veze iglom i bijelim koncem.

Ovom su se tehnikom kroz povijest izrađivale najfinije haljine i  košulje za plemstvo i svećenstvo, pa je šlinga po svemu dio visoke mode, što su uspješno dokazale i etno dizajnerice. Za svoje su kreacije odabrale floralne motive, koje su vezle na iskrojenim odjevnim predmetima kako bi uzorak idealno pristajao uz tijelo.

Kolekcija je sašivena od stopostotnog pamučnog platna – zbog čega su modeli i ekološki prihvatljivi, a sastoji se od kratkih i dugih haljina, dugih i kratkih hlača te topova, komada koji su jednako idealni za ljetne svečanosti kao i svakodnevne prilike, ali i vjenčanja.

Romantične i elegantne komade ovjekovječio je fotograf Matej Dokić u snovitoj kampanji u poznatom zagrebačkom perivoju Ribnjak, u ulozi modela našle su se Lara Spajić i Dea Cesar , uz neizostavnu šminku Irena Herceg i frizuru Kincl.

Marija Milković

Marija Milković

Ostale objave